Bojovat slovy stačí, nebo ne?

14. 02. 2016 9:45:00
V dnešní záplavě valentýnských témat bude asi můj příspěvek působit jako pěst na oko. Ale vlastně i o to půjde...

Byl jsem v pátek na jedné akci a naprostou náhodou jsem se tam potkal s jedním z účastníků demonstrací minulou sobotu. Patřil k těm pár desítkám těch, kteří přišli podpořit vládu a snahy o lidský sociální přístup, naopak protestovat proti stále rostoucí xenofobii a fašismu u nás. Meritum věci nechme na chvíli stranou a nezabývejme se ani průběhem a výsledky oněch demonstrací. Naše plodná diskuse se nakonec stočila k poměrně jednoduché otázce: Stačí proti fašismu a xenofobii bojovat jen slovy? Nezačíná se opakovat historie třicátých let? To druhé pochopitelně já posoudit neumím. Na to první pak ani já nemám jednoznačnou odpověď.

Je nesporným faktem, že nám společnost s prominutím tak nějak hnědne. Ta většina z ní hnědne neofašistickými náladami, a ta druhá, aby se pomalu bála vyjádřit své názory a nehnědla strachy o demokracii. Samozřejmě jsem to zlehčil, ale upřímně, z otázky samotné dost mrazí. Nemůžeme pořád dělat, že se nic neděje, abychom se totiž potom nedivili. Je otázkou, jak se má v takové situaci zachovat stát? Má stát působit (tak jako doposud) antikonfliktně, nebo má potlačit jakékoliv porušování zákona tvrdou represí (včetně různým šibenicím na demonstracích apod.)? A udělá-li to stát, neobrátí se to proti smyslu věci? Ponechme stranou, že i vysocí politici (třeba ODS, že?) se de facto zastávají pachatelů podle mne regulérního teroristického útoku na sociální organizaci Klinika. Druhá strana se ale ptá, proč stát nepostupuje tvrději? Proč je to jen "výtržnictví"? Proč to prostě nenazveme pravými jmény "fašistický terorismus"? Jak dlouho budeme přes nastupující realitou zavírat oči? A co máme dělat, až oči otevřeme?

Jsem rozumný člověk, a tak vím, že "postřílet je" je stejné, jako když oni na nás chtějí "vzít kalašnikovy". Je to velice citlivé. Na jednu stranu stát musí prosazovat právo, padni komu padni, na druhou stranu je stát v docela blbé situaci, když tyhle radikály otevřeně podporuje prezident, kterému na tom navíc nepřijde vlastně nic divného a který zcela vědomě těží ze své zdánlivé nedotknutelnosti. Otázka je, co bude následovat? Na obou stranách.

Autor: Michal Rada | neděle 14.2.2016 9:45 | karma článku: 7.93 | přečteno: 331x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 176 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 205 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 610 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 781
Nevidomý politik za ČSSD. Mezi jeho oblasti patří zejména bezpečnost, informatika, egovernment a z pochopitelných důvodů také sociální politika. Je předsedou a členem několika orgánů s celorepublikovou působností, které se nejen těmito oblastmi zabývají.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...