Třičtvrtěvánoce se opravdu vydařily

26. 09. 2016 6:00:00
Původně jsme jen dostali chuť na smaženou rybu. No, vyklubaly se z toho svátky se vším všudy v duchu našich bláznivin.

Všechno to začalo tím, že jsme už týden měli chuť na smaženou rybu. A najednou nás takhle v pátek napadlo, že se vlastně docela těšíme na Vánoce, tak proč s nimi čekat do prosince. Proč si neudělat takové demo o pár měsíců dříve? A co čekat od rodiny komiků? Na světě byly "třičtvrtěvánoce". Vycházely na víkend, takže super.

Hned jsme se pustili do příprav, které se ukázaly jako méně jednoduché, než jsme si původně mysleli. Strčit vánoční ubrus do pračky, udělat salát a obalit rybu - to byly ještě ty jednodušší úkoly. To složitější byl stromek. Chtěli jsme sice mít skoro-vánoční atmosféru, ale zase že bychom kvůli tomu chtěli vybalovat stromek, to se nám upřímně nechtělo. Přemýšleli jsme, co s tím... A pak nám padl zrak na keřík máty. V mžiku byl zprzněn malými vánočními ozdobami a tradiční ozdobená třičtvrtě vánoční máta byla na světě. Pak už nás trápila jen otázka vhodné hudby. Chtěli jsme to vánoční, ale zase ne tak úplně. Tak jako spíš na tři čtvrtiny. Volba padla na takové věci jako Alvin a Chipmunkové a jejich úchylné vánoční koledy, vánoční Šmoulové nebo reggae koledy.

Slavnostní večer nastal, a my usedli ke slavnostní večeři. Tradiční ryba a bramborový salát, k tomu Kofola a po očku jsme koukali na tradiční ozdobenou mátu. Ještě před večeří jsme ale nasdíleli na Facebook přání šťastných a veselých třičtvrtěvánoc a obohatili o pár fotek. Zejména máta ověšená vánočními ozdobami a třásněmi byla pro pár našich kamarádů asi důvodem, proč se nás ptali po našem zdraví. Po večeři dárečky, ale především tradiční koukání na pohádku. Pohádky prostě k jakýmkolivvánocům patří. My jsme si dali i pohádku s audiopopiskem, aby to bylo i pro mě a Dášenka mohla koukat na pohádku se zavřenýma očičkama. Sice mě občas rušilo její chrápání, ale... vlastně to sem nepatří a jak Dášenka oznámila, vůbec se to nestalo.

Dostalo se i na tradiční zvyky, i když v naší digitální domácnosti musely být pochopitelně digitální. Mám na mysli kupříkladu generování monochromatických fraktálů (moderní podoba odlévání olova) nebo sledování vidí na YouTube, na kterých jsou rozebírány iPhony od Applu (moderní verze rozkrajování jablek).

Druhý den, také u nás tradičně - jsme měli kuřecí řízky a vánoční perník se švestkami. Večer jsme pak jeli na třičtvrtěvánoční návštěvu za kamarádkou, abychom jí předali třičtvrtěvánoční dárek. Aby to bylo stylové, dárkem byl její vlastní deštník, který si u nás asi před rokem zapomněla, ale vkusně zabalený do vánočního papíru. Ta kamarádka je úctyhodná distingovaná a rozumná dáma, takže jí chvíli trvalo, než se vzpamatovala z přání veselých třičtvrtěvánoc a z dárku a z naší debaty o tom, jak se třičtvrtěvánoce letos vyvedly.

Co na tom, že slavnostnímu večeru předcházelo vinobraní, i když ty výrazy stánkařů po otázce, jestli tady na předtřičtvrtěvánočních trzích mají i svařené víno, třeba svařený burčák, jsou nezapomenutelné. Asi i proto, že bylo slunečno a 23 stupňů Celsia - ale upřímně, to není problém ani o Vánocích v prosinci, že? Pár desítek lidí asi ztratilo poslední zbytky iluzí o naší normálnosti, když jsme jim přáli šťastné a veselé, ale kdo nás zná, toho to snad ani už nepřekvapí.

Naprostou náhodou jsme slyšeli jednu nahrávku Salonu Cimrman, kde propagují cimrmanovské heslo "Slavte Vánoce kdykoliv v roce, jen ne o Vánocích", ale to až v průběhu svátků. Třičtvrtěvánoce považujeme stále za náš originální rodinný nápad a moc jsme si je užili. Samozřejmě se pořád těšíme na opravdové plnotučné Vánoce v prosinci, ale tohle bylo prostě boží.

Takže, šťastné třičtvrtěvánoce všem...

Autor: Michal Rada | pondělí 26.9.2016 6:00 | karma článku: 10.33 | přečteno: 313x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Poezie a próza

David Snítilý

... a co je vlastně normální aneb nudné vztahy

„A je sexy ten Váš kamarád?“ provokovala Marka Tereza. „Ne tak jako já," kasal se Marek. „Sexy s tímhle pivním mozolem?" poukázala na jeho zvětšujícího se milana. „To není pupek, to je charisma," oponoval nádherné femme fatale.

29.3.2024 v 7:40 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 60 | Diskuse

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 8.62 | Přečteno: 127 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 203 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.54 | Přečteno: 199 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.99 | Přečteno: 132 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 781
Nevidomý politik za ČSSD. Mezi jeho oblasti patří zejména bezpečnost, informatika, egovernment a z pochopitelných důvodů také sociální politika. Je předsedou a členem několika orgánů s celorepublikovou působností, které se nejen těmito oblastmi zabývají.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...