Jsem zvědavý, co ukáže týden sociálních služeb

10. 10. 2011 12:29:59
Již potřetí pořádá MPSV ve spolupráci s Asociací poskytovatelů sociálních služeb ČR a dalšími partnery celorepublikovou akci "Týden sociálních služeb". Letošní rok je ale v této oblasti rokem konfrontace - neboť představy každé skupiny jsou zcela jiné a ani MPSV nemá ve všem jasno. Počkáme si na související diskusi.
Sociální služby jsou z mnoha důvodů velice citlivé téma. Je fér na tomto místě připomenout, že to je - proč si to neříci - vlajková loď ČSSD a že jsme my jako první nastavili principy sociálních služeb u nás a to zejména zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Praxe prověřila, že námi zvolený model poskytování sociálních služeb a řešení financování těchto služeb prostřednictvím individuálních příspěvku na péči je správný. Bohužel, následující vlády využívaly oblasti sociálních služeb k tomu, aby dehonestovaly celý sociální systém. Může se to zdát jako přehnaná politická rétorika, no bohužel je tomu tak.

Jsem zvědavý, jaká témata a hlavně výsledky přinese letošní příležitost - již tradiční Týden sociálních služeb. V jeho rámci proběhne také již tradičně i řada odborných seminářů a workshopů, asi největší akce nás čeká v Táboře, ale bude toho více.

Ukazuje se, že názorové nůžky ministerstva a obou táborů pomyslné barikády (tedy klientů a uživatelů na jedné straně a poskytovatelů na straně druhé) se poměrně rozevřely a to zejména v současné době projednávanou sociální reformou. Ani supervize superúřadu práce jako jediného spravedlivého k tomu zřejmě moc nepomůže.

Jistě, systém sociálních služeb trápí (tak jako celý sociální systém) nedostatek financí, i když na druhou stranu jsou i příklady přefinancování zejména tam, kde je zřizovatelem poskytovatele veřejný sektor a to na úkor sektoru neziskového. Ale to je asi všude. Nastavit vyvážené financování není vůbec jednoduché - obzvláště, když MPSV nechce zatím stále ani slyšet o víceletém financování.

Ale problémů je víc: Mýtus o zneužívání příspěvku na péči; nedostatečné plánování sociálních služeb (někde si střednědobý plán představují jen jako adresář poskytovatelů) a hlavně nedostatečný dialog státu s uživateli a poskytovateli, kteří mají samozřejmě každý svůj pohled na věc.

Letošní rok se nese v oblasti služeb v duchu konfrontace a to nejen těchto zájmových skupin. Definice sociální služby jako veřejné služby poskytované potřebným pomalu bere za své a nastupují ryze technokratické principy vládnutí bohužel i v této oblasti. Uvidíme tedy, co nám tento týden přinese a jak se z diskuse všichni budeme schopni poučit.

Autor: Michal Rada, 10. října 2011

Související odkazy:

Autor: Michal Rada | pondělí 10.10.2011 12:29 | karma článku: 8.40 | přečteno: 628x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 9.42 | Přečteno: 81 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 495 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 781
Nevidomý politik za ČSSD. Mezi jeho oblasti patří zejména bezpečnost, informatika, egovernment a z pochopitelných důvodů také sociální politika. Je předsedou a členem několika orgánů s celorepublikovou působností, které se nejen těmito oblastmi zabývají.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...