Michal Rada

Tak budou vůbec peníze na nějaký e-government, nebo ne?

10. 05. 2011 15:51:35
Jako jeden z posledních materiálů předložil ministr vnitra Radek John před pár dny do vlády dokument, v němž informuje o riziku ztráty finančních prostředků pro projekty e-governmentu. Toto Johnovo Memento je více než příznačné.
O tom, že spíše než o pravdivou informaci o stavu projektů e-governmentu šlo Radkovi Johnovi jen o takovou finální "trucakci" svědčí i fakt, že v dokumentu byly zmíněny desítky projektů jiných subjektů a projekt Ministerstva vnitra nebyl zmíněn jako problematický ani jeden. Podle ministra je jediným úřadem, kde to funguje, právě jeho ministerstvo. TO samo o sobě je dost vtipné, když ze strategických projektů MV není v této oblasti řádně plněn doslova ani jeden.

Přijde mi přinejmenším podivné, když podobný materiál předkládá ministr, jehož ministerstvo bylo před několika týdny hodnoceno Ministerstvem pro místní rozvoj jako nejhorší zprostředkovatelská instituce. Tehdy MMR konstatovalo v hodnocení souvisejícím s dlouhodobým neuspokojivým stavem projektů financovaných z integrovaného operačního programu a s riziky projektů IOP, že Ministerstvo vnitra selhalo prakticky ve všech hodnocených oblastech. Původně měla být pomyslná známka Ministerstvu vnitra horší, ale nakonec z toho byla horší trojka, nebo lepší čtyřka. Nicméně to nic nemění na faktu, že dlouhodobá naštvanost MMR na vnitro dosáhla jistých mezí a vnitro dostalo přes ústa - a prosím, je to několik týdnů, co takové hodnocení bylo.

To, že John hrdinsky nepřiznal zpackané projekty ve vlastní režii ponechme blahosklonně stranou, ostatně o mrtvých jen dobré. Ale v jedné věci má vnitro pravdu. Skutečně dnes stojíme před velikánskou propastí a nevíme, jak dál. Připomíná mi to slavné scény z Kačera Skrblíka, jak sám smutně stojí uprostřed prázdné pokladnice a lamentuje: "Tady by měly být peníze." Tak trochu to vypadá teď s financováním projektů e-governmentu v českých zemích. Původně až přehnaně raketový start Zdeňka Zajíčka je nyní plně kompenzován diletantskou stagnací současného vedení vnitra. I když, hovořit o vedení vnitra je dnes přinejmenším zbytečně vzletné.

Ale abych jen nekritizoval onen už tak dost nešťastný a nespravedlivý pseudomateriál. Trucovité kopání a vřískání malého Radečka je bohužel postaveno na pevných základech. Je totiž pravdou, že peníze opravdu mávají, vzdalujíc se dál a dál a pokyvují posměšně prstem (a bohužel to v tomto případě rozhodně není ukazováček). Koordinace vlastně veškerá žádná a stále hlasitěji se ozývají hlasy z MMR hovořící o realokaci finančních prostředků. Ale to by byla ohromná škoda a osobně si myslím (a není to vlastně jen můj názor, ale celé odborné veřejnosti), že tím by definitivně skončil český e-government.

Autor: Michal Rada | karma: 8.40 | přečteno: 1481 ×
Poslední články autora